Historie van het landgoed

Rond het begin van de 20ste eeuw werd de boerderij aan de Veldhofstraat 36 gebouwd. Albert Haijtink en zijn vrouw Johanna Hassink betrokken de boerderij in 1903 en startten een gemengd boerenbedrijf. Zij kregen 3 dochters en 1 zoon. En zoals dat ging in die tijd werd de zoon de opvolger. Jan Haijtink trouwde met Geraldina Hietland. Zij stopten met het boerenbedrijf toen ze daar nog woonden met hun jongste dochter. Geen van de kinderen wilde het boerenbedrijf overnemen. 

In WOII is de manege door bominslag in Gorssel in vlammen opgegaan, de boerderij staat er rechts van en bleef ongedeerd. De rode vierkanten zijn de boerderij en de varkensstal. De koeien stonden op de deel achter het woonhuis. Naast de vierkanten zie je 3 zwarte stippen, dat zijn vermoedelijk de appelbomen. Deze zijn al van begin 20ste eeuw. Het lichtgroene deel zijn de landerijen rondom de boerderij waar o.a. het vee liep. In de begintijd was er rondom de boerderij nog veel meer land maar dat is in de loop der tijd allemaal verkocht. Alleen de percelen rondom de boerderij zijn nog deel van het landgoed van ooit.

foto archief 1930

Nu zijn de kleinkinderen van opa Haijtink aan de beurt om de percelen te bewerken. Vee daar hebben we van geleerd, dat doen we niet maar het planten van meerjarig eetbaar plantgoed is waar we ons op toeleggen.

Het plan is om de grond vruchtbaarder te maken en er diverse bomen, struiken en planten te laten groeien om zo bij te dragen aan de biodiversiteit.

Zoals het er nu uitziet kunnen we niet spreken van een biodiverse omgeving. De bedoeling is het land zo te bewerken dat aarde, plant, dier en mens in harmonie met elkaar kunnen zijn.

Metamorfose

Stap voor stap zal het perceel haar metamorfose ondergaan. Je kunt het chronologisch volgen onder de pagina nieuws.

laatst bewerkt augustus 2023